Падащо Меню
ВАЖНО Е ДА ЗНАЕШ!
От къде да се сдобия с куче ?
Какво да знаеш преди да си вземеш кученце! Защото правилният избор е информираният избор!
Помисли си добре преди всичко. Кучето е дългосрочна отговорност. Понякога ще се разболява, ще прави бели, ще правиш ремонт, но всеки ден ще те посреща така сякаш не те е виждало от години. Ако не си напълно сигурен, изчакай точният момент !
Ако просто търсиш сродна душа - те съветваме да осиновиш кученце от някой приют. (Пиши ни ако приемаш идеята. Имаме доста предложения.)

Ако държиш на порода - се обърни към регистриран Развъдник. (Може да ни пишеш отново. Поддържаме контакт с повечето от Развъдниците в страната и можем да те насочим). Не се подлъгвай по обяви в разни сайтове. Обикновено един Развъдчик се занимава само с една порода. Видиш ли някой, който обявява няколко породи кученца за продажба - стой далеч. Това не е Развъдник, а борса, от която няма да излезе нищо добро. Не си купувай куче от Зоомагазин! Те просто прекупуват и препродават. А това е живо същество !

Няколко важни момента преди да си купиш куче :

1.
Кученцата с Родословие се делят на 3 вида:
- ШОУ клас - куче, което се доближава най-много до стандарта на породата и е предназначено за изложби. Цената му е висока, но само си помисли колко труд и време е хвърлил Развъдчика, за да му се родят перфектните бебета.
- ПЕТ клас (от англ."pet" - домашен) - това са кученцата, които не са точно в стандарта на породата. Например са по-дребни, малко по-едри, липсва им някое зъбче и т.н. Те в никакъв случай не са второ качество! Просто не могат да ходят по изложби и да имат поколение. Цената им е по-ниска в сравнение с тези, определени за ШОУ клас.
- БРИД клас ( от англ."breed"- развъждам) - това обикновено се касае за женски кученца, които могат да имат ШОУ кариера, но са най-подходящи за развъждане. У нас в България, понятието не се ползва често, защото само по себе си едно ШОУ клас кученце би могло да се развъжда.
Важно е да уточним, че всеки уважаващ себе си Развъдчик ще ти обясни кое кученце има потенциал за изложби и кое трябва да си остане само като домашен любимец, но НЕ МОЖЕ да ти даде гаранция. Това все пак е живо същество. И за да ни разбереш - даваме пример :
Купуваш си Померанче на 4 месеца. Развъдчикът ти е обяснил, че то има изложбена перспектива и цената, на която си го купил, отговаря на такава за ШОУ клас куче. Но 4-ти месец е периодът, в който започва смяната на бебешките зъби. При дребните породи е известно, че кучешките зъби не падат сами и се налага да се извадят до 6-7-ми месец от ветеринар. Ти обаче си неглежирал това. Кучето е вече на 10 месеца с изкривена захапка и съответно вече не е подходящо за изложба, защото кривата захапка е дисквалифицираща в изложбения свят.
Сигурни сме, че сега ни разбра :)

Винаги дръж на това да разбереш кои са родителите на малкото (обикновено те живеят заедно с бебетата). Ако някой ти ги показва само на снимка - значи те лъже!

2. Родословието не е просто ламиниран лист хартия. То показва какво точно е кучето, което притежаваш и за което си платил. Нали не искаш да си дал определена сума пари за Чихуахуа, а то да стане Пинчер ?

3. Осъществи личен контакт с Развъдчика, чието кученце си харесал. Никога не питай директно "Колко струва?". Това не е пакет с ориз. Развъдчикът иска да осъществи контакт с теб, да те прецени. Все пак това са неговите кученца и той държи те да попаднат в добри ръце. За това от уважение към него и кученцето, което си харесал, е добре първо да поговориш с него и да разбереш малко повече. Ако в крайна сметка обявената сума е висока за теб, обсъдете варианти за плащане на няколко пъти. Ако си съвестен и коректен, надали някой би ти отказал. Развъдчикът не е крадец, който на всяка цена иска да ти вземе парите. Той е човек, който предоставя щастие под формата на куче ????

4. Кучето е като човешко бебе и има определена възраст, на която може да бъде отделено от майка си. Най-рано можеш да вземеш кученце 2 седмици след поставена 3-та ваксина, т.е на възраст 3 месеца и половина (тогава вече е изградило имунитет и може да бъде разхождано навън). Никога, ама никога не взимай кученце на 40-50 дни! И ако някой ти предлага такъв вариант - има нещо гнило !


Свържи се с нас сега:
Messenger
Mail
Phone