Падащо Меню
Първа помощ при порязана лапа
Порязването на лапа е едно наистина неприятно изживяване както за самото куче, така и за собственика.Мястото започва да кърви обилно, а кучето да куца. Какво обаче трябва да направите в такъв момент ?
Много собственици смятат, че ситуацията не е тежка и лесно биха се справили с нея като просто дезинфекцират и превържат мястото. Истината е, че най-доброто решение в такъв момент е посещението на Ветеринарен кабинет. Но, знаейки основните неща, може да избегнете сериозни последствия и да помогнете на животното преди да сте го завели при специалист (дори и когато наблизо няма такъв).
Щом сме видяли, че кучето е с разрязана лапа, първата стъпка е мястото да се почисти с антисептичен разтвор, като се препоръчва използването на слаб разтвор на водороден пероксид или калиев перманганат. Увредената област може да бъде почистена с преварена вода без добавяне на антисептичен прах. Преди измиване обаче, мръсотията и козината, която расте между възглавничките на лапите, трябва да бъдат отстранени. Козината се подстригва с ножичка или машинка. Това е с цел мястото да бъде чисто и достъпно за лечение.
Избягвайте да слагате кръвоспираща пудра върху дълбока рана!
Ами кръвоспиращите прахчета/пудри ?

Не ги слагайте върху раната. Много ветеринарни лекари, при лечение на отворени рани, препоръчват използването на стрептоциден прах, но съвременната медицина все още съветва да се избягва използването на такива средства. Прахът може да изгори мускулната тъкан, особено ако раната е много дълбока. Поражението на тъканите води до образуването на пустули (гнойни ранички), което влошава положението.

Важно е да знаете, че близането на пострадалото място е строго забранено. Когато едно куче започва да ближе раната си, то може да вкара там огромен брой микроби, което да доведе до тежки възпалителни процеси. Много хора смятат, че слюнката има лечебни свойства, но това е дълбока грешка. Когато едно куче ближе раната си, нейното лечение става два пъти по-дълго. За да избегнете това, трябва да сложите на кучето специална яка около врата. Както и да превържете раната с бинт. Не използвайте памучни тампони/дискове, защото е възможно да попаднат навътре в раната и в последствие да създадат проблеми. Използвайте марля!Ами разходките ?

Не позволявайте на кучето да стъпва на остри предмети, хлъзгави подове и стъпала. Моментът е деликатен. И на него го боли. При по-дребните породи е възможно да ограничите разходките за известно време, но за по-едрите ще бъде трудно. За това след като сте почистили и превързали мястото, сложете стегнат чорап (може и бебешки). Ако навън е мокро, увийте чорапа с найлонов плик и тиксо. Идеята е максимално да защитим раната от мръсотия и вода. И да ѝ дадем време да зарастне.


След осигуряването на подходяща първа помощ, не забравяйте да посетите опитен ветеринарен лекар. Само специалист може да оцени тежестта на раната и да предпише правилното лечение. Колкото и странно да звучи, но широката рана не е толкова опасна, колкото тясната и дълбока такава. В тясната рана може да е попаднало чуждо тяло, което ще бъде почти невидимо. За съжаление, то може да се отстрани само хирургично. Опитният ветеринарен лекар може да открие деформация на сухожилията или по-сериозни последици от нараняването, невидими за вашето око и познания.

При всички положения, е нуждо да запазите максимално самообладание и да не изпадате в паника. На всеки може да се случи! Важно е да помислите как да помогнете на животното бързо и надеждно.

Не пускайте кучето си без повод около местата с много боклуци (някои градски паркове, алеи, в близост до контейнери и сметища). Гледайте къде стъпвате самите вие и кучето, което водите. Най-честата причина за порязана лапа е разсеяността на стопани, които са оставили кучето им да отиде до контейнера, пред който някой е счупил стъклена бутилка.

За това внимавайте и как изхвърляте стъклените си боклуци - събирайте ги отделно и ги изхвърляйте в обозначеното за това място.

Тони Георгиева
автор www.niekuchetata.com
Свържи се с нас сега:
Close
Messenger
Mail
Phone
Made on
Tilda