А вие миете ли купите на своето куче

А вие миете ли купите на своето куче

За съжаление, повечето собственици рядко мият купичките на своите кучета и котки.

Непочистените купички могат да бъдат място за размножаване на опасни бактерии и гъбички. Ето защо трябва да се измиват ежедневно (с топла вода и нетоксични препарати или в съдомиялна машина). Трябва да се мият както отвътре, така и отвън, понеже някои любимци ги облизват напълно. Веднага след всяко хранене!

Международната организация за подобряване на хигиената твърди, че купичките за храна и вода на домашните ни любимци са на 4-то място в списъка на най-мръсните неща в къщата!

Много животни отказват да пият от мръсни купи, така те търсят други източници на вода като например, тоалетната чиния, ваната, пода в банята. Забележите ли такова поведение, то надали се дължи на инат. Просто кучето няма друг избор! Обърнете сериозно внимание на хигиената на приборите му за ядене/пиене.

Какви купи да изберем?

Изхвърлете пластмасовите чинии! Според международните изследвания, повечето пластмасови купи съдържат канцерогенът бисфенол А (ВРА), който влиза в контакт с храна и вода. Някои купи дори съдържат олово. Пластмасата лесно попива миризми и лесно се надрасква. И драскотините бързо се пълнят с бактерии, които не могат да бъдат премахнати дори при измиване!!!

По-добре заложете на стъклените изделия или такива от неръждаема стомана. Може да използвате и керамични с покритие, подходящо за съхраняване на хранителни продукти. Не използвайте купи с вдлъбнатини, пукнатини и драскотини: всички тези кътчета са рай за микробите.

Отнасяйте се отговорно към хигиената на любимеца ви във всичките ѝ аспекти.
Чистотата е гаранция за здраве!

Още публикации